樓主: Tatco

[分享] 真正調了音!內置Crossfeeder線路轉插頭製作成功!

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
覺得過癮就最好~
起碼人人都好易聽出分別來.
Tatco 發表於 2010-9-11 00:43

搞到我想研究點整tim
不過我諗我手工一定唔可以整到一個頭就搞掂哂5粒嘢
回復

6萬

管理員

LEAR audio from HK since 2008

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

搞到我想研究點整tim
不過我諗我手工一定唔可以整到一個頭就搞掂哂5粒嘢
cheungmanhoi 發表於 2010-9-11 23:18

加油~話說我整哩粒野時,都失敗左好多次...
但大家唔想做到咁細,可以買塊萬用板整.
大大粒既零件,難度相對低好多.
  LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
加油~話說我整哩粒野時,都失敗左好多次...
但大家唔想做到咁細,可以買塊萬用板整.
大大粒既零件,難度相對低好多.
Tatco 發表於 2010-9-11 23:33

我都係諗住一個盒仔過就算
仲可以毒下同學
諗住簡簡單單試住
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

我都係諗住一個盒仔過就算
仲可以毒下同學
諗住簡簡單單試住

cheungmanhoi 發表於 2010-9-11 23:54

gogogo~
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
gogogo~
Tatco 發表於 2010-9-12 00:00

不過睇完個圖
有樣唔知點買
就係粒cap
唔知買幾多v max果d好................
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
今日我上左恆源試,聲場真的大了很多,阻力增加了一些而己,效果滿意!
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
今日我上左恆源試,聲場真的大了很多,阻力增加了一些而己,效果滿意!
maksim 發表於 2010-9-12 22:07

今日我上左恆源試x2
聲場真的大了很多?? to me 聲場about the same (i use tf10pro)
Tools  Fuze ->8n LOD --> C&C BH -->TF10pro with "NEW"lear黑棉
crossfeeder no.1(sliver ) 人聲好出,但好似冇BASS
Crossfeeder no.2(Black)人聲冇咁出..但BASS好彈~彈~彈~彈~
Crossfeeder no.3(white)BASS好彈好HEAVY好正~!!! 但人聲好blur =.="

for me ..... no.2 its the best... if 人聲出多DD.....will be perfect~!!!

ps. @@ really hard to believe such a tiny little jack will have such big different~!!!!

ps2. =,.= b4 i asked tatco to test my tf10pro to see if something wrong...(since the bass its gone)
then i found out its becoz of my broken comply 棉............

ps3.lear黑棉 its much harder than comply... but the bass its alot better....... the only thing to worry its.... after using it for about an hr... i started to feel abit pain =.="     so far.... if comply wont break so fast... its still the best... (if u willing to spend $40 almost every month to change 黑棉...if not... lear黑棉 its very good
Fs: Quad 9L2+1102 jumper
Cs: Quad lite center
Ss: Micropod + DIY type4
Amp: Onkyo 503
SUB:SPL-800i + WW6 + X60
-------
MP3
IEM: TF 10pro
Player: Sansa Fuze + 8N LOD
Amp:C&C BH
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

maksim 發表於 2010-9-12 22:07

如果大家試既哩幾隻已經覺得唔錯,來緊我正式推出的話,相信會更有驚喜呢~
另外目前我正研究緊針對性Fine tune服務,
未來更高要求既玩家,我將跟據個別耳機及個別客人要求,
幫大家用哩個技術fine tune~咁就真正好好玩啦
回復

資深玩家

百毒不入侵 冇錢可供

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
唔知會唔會送件比我用呢
我聽日落黎拎半模
希望星期三可以拎到條線&lod頭呢
Fuze + FSM-01/02/E7 +  UPOCC Solid core 單晶銀 + UM3xRC / SRH840
A55 35/1.8 16-105 70-210
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
如果大家試既哩幾隻已經覺得唔錯,來緊我正式推出的話,相信會更有驚喜呢~
幫大家用哩個技術fine tune~咁就真正好好 ...
Tatco 發表於 2010-9-13 00:09

你送粒比我玩住先
宜家等你可以印圖整cm....
部fuze又未到...
無野玩...日日玩burn翻隻tf10
論壇論壇.....輪住比人彈?
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

唔知會唔會送件比我用呢
我聽日落黎拎半模
希望星期三可以拎到條線&lod頭呢
LeOLeE 發表於 2010-9-13 00:13

個lod 搞掂左好耐.
條線盡快幫您整,星期三應該可以拿~
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

你送粒比我玩住先
宜家等你可以印圖整cm....
部fuze又未到...
無野玩...日日玩burn翻隻tf10
Faketin 發表於 2010-9-13 00:13

有機會既,
都話會送幾粒比大家玩下評測,
只係要等我再深入夾一夾d野先.
有興趣等報名吧.
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
幫大家用哩個技術fine tune~咁就真正好好 ...
Tatco 發表於 2010-9-13 00:09
that means u can make the no.2 人聲出多DD??? but will lost some bass??
-------
MP3
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
btw... didnt know tatco was so young and handsome XD
-------
MP3
回復

資深玩家

百毒不入侵 冇錢可供

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
有機會既,
都話會送幾粒比大家玩下評測,
只係要等我再深入夾一夾d野先.
有興趣等報名吧.
Tatco 發表於 2010-9-13 00:20

到時 lod + 線 + 粒野拎哂番屋企就好啦
Fuze + FSM-01/02/E7 +  UPOCC Solid core 單晶銀 + UM3xRC / SRH840
A55 35/1.8 16-105 70-210
回復