查看: 14911|回復: 112

小妹近作---糖心蛋

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

話說最近又係考試期(唉, final year la,,,,,), project又搞掂曬''
日日要o係屋企溫書, 所以多數呢段時間都會係咁食'''
懶唔想整就會買芝士食, 之前亦都有介紹(http://fs-digital.net/thread-null-17385-1-1.html)
(題外話:最近愛食NO.385 Emmi Cave Aged Gruyere Cheese, 貪佢$36/100g抵食又濃味 )

其實小妹除左鐘意食芝士之外, 仲係一個蛋痴
愛吃 全生蛋黃荷包蛋('火農'邊), 炒蛋, 玉子燒, 溫泉蛋, 糖心蛋, 生蛋鼓油low飯, 打邊爐都要生蛋low鼓油, 糖水加蛋
總之可以加蛋就加蛋, 蛋黃可以幾生就幾生 (所以成日比阿媽鬧 -.-)

之前岩岩學識整玉子燒, 整到熟手之後, 就心思思學糖心蛋''

(之前學既玉子燒, 整左3,4次左右個形狀終於靚仔d)

前2日終於完成既糖心蛋

今次整糖心蛋最難就係時間既部份'''
相信個個都知要整到黃生白熟, 但由於唔開殼唔知結果
所以就係最難喇'''

如果大家同我一樣鐘意食生蛋黃, 小妹就有少少心得可以參考下''

1. 最好用日本蛋 , 原因有以下幾點:
   a. 味道比泰國蛋, 香港蛋, 韓國蛋濃厚, 顏色更吸引
   b. 由於蛋黃係生食, 食日本蛋較衛生 (唔知實際關唔關事, 但感覺上好d)
   c. 唔知點解日本蛋去殼係容易過泰國蛋去殼 (可以睇下下面既圖)

2. 一定要凍水落凍蛋, 熱水落已解凍既蛋, 否則一定會烈開, 去殼就會更難完美

3. 水既份量唔需要過蛋, 露少少頂都ok, 因為完全比熱水煲既蛋, 熟既程度會較快, 咁以下既建議時間可能不準確

4. 當差不多水滾時, 開煲殼, 用筷子不斷將蛋轉身, 希望可以轉蛋黃o係蛋中心, 去殼既時候如果整穿蛋白都冇咁易連蛋黃都穿埋

5. 當水滾之後3分鐘-3.5分鐘內, 一定要上水, 然後立即放入冰水降溫(5分鐘左右), 以免熱力持續令蛋黃變熟, 另外要用手感溫, feel下冇餘溫就ok

6. 去殼時, 盡可能大塊大塊咁meet, 蛋白就冇咁易破損, 以免外觀不雅

以下係今晚岩岩整既糖心蛋, 1隻泰國蛋, 1隻日本蛋

(泰國蛋, 我已經好小心好小心嫁喇)

(日本蛋, 反而唔洗太細心就靚仔到咁 -.-)

其實呢, 去殼之後仲有2個選擇,
1. 即刻食
2. 用鼓油腌

當識左控制整糖心蛋既時候, 就可以學埋點樣腌喇~ 完成之後就好似拉麵果時糖心蛋咁~
如果大家有興趣學, 我下篇就講埋腌既方法喇~~

多謝收看

(依家腌緊~16個鐘後食得)
木耳何時才能修好?

IEM: westone 2
Player: IPC (2009)
Camera: G10, GRD III
iPod Speaker: GENEVA MODEL S

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
對於我呢個對蛋有要求既人黎講
妳呢個POST...真系差到極點!!!

因為淨系有得睇冇得食!!!
我最愛既玉子燒....同未食過既豉油糖心蛋...
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
你個玉子燒好靚~
可唔可以出埋食譜~
回復

2萬

專業人士

誠信度
1 %
F-Fun
NetD
活踴度
嘩~流晒口水,支持一吓先
雖然現在見到蛋黃都怕,但係本身都好喜歡食蛋~
由其是有質數既炒蛋,同媽子既獨門神技:炸雞蛋木耳炆豬肉
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
日本蛋VS泰國蛋
OMG=.=
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
溫泉蛋, 糖心蛋, 生蛋鼓油low飯... 我又係....
糖心蛋 let me try try :D really thx alot for ur teching

ps.city super 有只鼓油係spec for 生蛋鼓油low飯... (鰹魚鼓油)好正

now日本旦really not expensive in Jusco... most time its $29.9 for 10.....
XD i also eat japanese egg for long ago.... X_X (many yrs ago... need $4x for 6 egg)
Fs: Quad 9L2+1102 jumper
Cs: Quad lite center
Ss: Micropod + DIY type4
Amp: Onkyo 503
SUB:SPL-800i + WW6 + X60
-------
MP3
IEM: TF 10pro
Player: Sansa Fuze + 8N LOD
Amp:C&C BH
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
btw.... do u know how to make 煙"fun"旦???
if u do.... can tech us??
-------
MP3
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
對於我呢個對蛋有要求既人黎講
妳呢個POST...真系差到極點!!!

因為淨系有得睇冇得食!!!
我最愛既 ...
gackt423 發表於 2011-1-3 04:45

哈哈初初睇頭果段我仲以為我教錯野''
哈哈比你fake到添

玉子燒其實又唔太難, 如果難道5星最多, 我會比3.5星
最要注意既係火既大細, 油既多少, 拋既技巧, pan既質料
個pan絕對唔可以買$10店果d, 我果個都特登去油麻地買, around $100
至於詳細既教學下次再講, 因為技巧都幾多野要形容'''

其實我係個幾懶既人黎嫁, 不過對於自己鐘意食既野就執著
所以我會花時間同錢去進步~~~
特別係香港都冇幾間玉子燒好味 (MK既monster sushi既玉子燒可以pass, cb既一壽司絕對no way)

試整住糖心蛋先啦~只要煲既時間控制得好就成功大半嫁喇~~
木耳何時才能修好?

回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
你個玉子燒好靚~
可唔可以出埋食譜~
jackyotto 發表於 2011-1-3 05:37

哈哈多謝 :)
okok~
不過最近唔係太得閒打咁長篇既教學''
因為仲要一邊影相一邊整'''

唔好意思呀我test完左or有空餘時間即刻教~
木耳何時才能修好?

回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
嘩~流曬口水,支持一嚇先
雖然現在見到蛋黃都怕,但係本身都好喜歡食蛋~
由其是有質數既炒蛋,同 ...
hsuchiwai 發表於 2011-1-3 05:46

哈哈果然識食!
我覺得整咁多蛋, 炒蛋係最考起我
我自己整荷包蛋同炒蛋最多
唯獨炒蛋整極都冇乜進步'''
荷包蛋學一次就整得靚靚仔仔,,,,,

我試過去日本時候, 食早餐有個日本仔整炒蛋比客食
我望左佢好耐, 返到hk整都唔得,,,,我懷疑佢d蛋汁加左其他野''

可唔可以問下你媽子點樣炒得滑同有蛋汁呀?
木耳何時才能修好?

回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
溫泉蛋, 糖心蛋, 生蛋鼓油low飯... 我又係....
糖心蛋 let me try try :D really thx alot for ur t ...
blindfaith3by8 發表於 2011-1-3 11:26

哈哈有蛋友喎~~
thz你既推介呀~~
因為之前整玉子燒買左萬字鼓油,
所以用佢黎腌蛋, 不過鹹得緊要 -.-
加返糖就好好多~~

至於生蛋鼓油low飯我之前用普通蒸魚鼓油~
得閒去買鰹魚鼓油先~~

日本蛋真係幾貴呀~~所以成日叫阿媽買哈哈哈
佢唔買我就冇得食嫁喇,,,,,
木耳何時才能修好?

回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
btw.... do u know how to make 煙"fun"旦???
if u do.... can tech us??
blindfaith3by8 發表於 2011-1-3 11:28

e,,,,呢個名好少聽過喎,,,,,可唔可以講下個味道係點嫁?我真係未試過'''
等我上網搵下資料如果唔太大工程我試下整

你比左個目標我喇哈
木耳何時才能修好?

回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
哈哈有蛋友喎~~
thz你既推介呀~~
因為之前整玉子燒買左萬字鼓油,
所以用佢黎腌蛋, 不過鹹得緊要 -.-
加 ...
AAAGC 發表於 2011-1-3 11:53
萬字鼓油要買日本versin至ok =.=
-------
MP3
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
e,,,,呢個名好少聽過喎,,,,,可唔可以講下個味道係點嫁?我真係未試過'''
等我上網搵下資料如果唔太大工程 ...
AAAGC 發表於 2011-1-3 11:54

all i know its need tea leaf to smoke XD
abit like 糖心蛋 but with extra smoked taste
-------
MP3
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
回復 1# AAAGC

題外話, 樓主你有睇開"One Piece"的 ?
IES: Monster Turbine. Pro-Gold, Monster Miles Davis Tribute
IEM: E2G, SE210, W2, W3
Player: Zen X-Fi, D2+, iPod Classic 2009
Amp: iBasso T4, RSA P-51 Mustang
回復