查看: 4484|回復: 17

分享下自己聽DISCMAN,WAV,320k MP3聽感...

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

唔係咩發燒友,純個人意見...

我個人認為, 以隨身聽黎講, 其實又唔太需要執著MP3 WAV
(如果係屋企聽歌欣賞音樂另計~)
(因為一首歌WAV檔好大...16GB好快爆...)
而且出街聽歌多數都消磨時間,好難分到WAVMP3分別~

Player: Samsung YP-R0 ; Sony Discman D-321
耳機:PFE 112 ; Shure SRH440
source: wav, 320k mp3 , discman

一開始因為入手了較好的earphone(PFE 112),所以就轉聽WAV
初頭聽WAVMP3好似無乜分別咁
但網上睇到有人話WAVBASS潛得深D
再聽,又係喎~ WAVBASS潛得深D,個感覺係豐富過MP3
另外,從整體黎講,WAV既感覺係豐富D,相反MP3就平面D
(但各位出街又幾可真係可以細心"欣賞"音樂呢? 多數都拎黎消磨下時間吧...見到MK有好多人塞住EARPHONE 行路..心諗...條街咁嘈仲聽歌隻耳會好傷,又欣賞唔到音樂..)

其實入左earphone,發覺自己原來出街都唔會點聽歌~

一來覺得出街聽歌好似聽緊歌者係到唸口簧多過欣賞音樂~

二來係香港既馬路,MTR真係好嘈,再塞EARPHONE聽歌
為左掩蓋嘈雜聲而開到好大聲, 好傷耳 所以,開始玩下headphone (係屋企聽聽HEADPHONE係享受^^)

SHR440MP3,..可能聽開WAV
MP3個感覺係無WAV咁豐富..好似少左樣野咁啦

之後又諗…SONY DISCMAN入門級平平地,音質又好,推力又大,不如試下夾SRH440睇有咩效果啦~

結果,小人收了SONY DISCMAN D-321 ,就好好把玩佢,享受下音樂~MP3果然比不上DISCMAN~~

DISCMAN係更豐富~ 連續聽左幾日DISCMAN
(聽黎聽去都係果幾隻- - EASON DUODISC 1; 盧凱彤-掀起LIVE; Radiohead -OK Computer ….)

想聽返DL左既MP3聽黃貫中-<A小調協奏曲>
已經有少少接受唔到320k mp3….

個感覺係一入耳已覺得無左好多樣野唔夠豐富….聽左幾首歌就無再聽了跟住...就決心買佢新版隻碟了~ (HQCD 黎架~~)

flac 好耐之前都有聽過,不過唔記得D感覺

但如果隨身聽想追求好D音質,又慳位...flac 係折衷既辦法~SIZE比WAV 小一半 又好過320k mp3~

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
ching何不試下shure, westone, etymotic 依d非常隔音嘅耳機?其實開好細就夠
話時話我以為隻315冇bass,不過用cd機細又ok wor
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
ching何不試下shure, westone, etymotic 依d非常隔音嘅耳機?其實開好細就夠
話時話我以為隻315冇bass,不過 ...
pandaz23 發表於 2012-1-28 09:04

真係幾隔音......
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
所以我買IEM 隔音都係我好睇重GE一環
如果一開始就諗住入好多WAV 咁最好就入IPC了...

其實我都係用緊8GB S9 仲有39%未入
雖然得百多首歌 但首首都係我最愛 SO 8GB對我係岩岩好 不過16GB會好D咁解

WAV除左音質上  音量都會大1,2格(cowon機計)
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
話時話我以為隻315冇bass,不過 ...
pandaz23 發表於 2012-1-28 09:04

其實最主要係覺得出街聽歌無乜意思~ 欣賞唔到音樂~
所以自己鐘意係屋企聽歌多
CD PLAYER 推力大好多~
用DISCMAN推PFE  原本無乜BASS都多左好多~
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
所以我買IEM 隔音都係我好睇重GE一環
如果一開始就諗住入好多WAV 咁最好就入IPC了...

其實我都係用緊8GB S ...
yeenok722 發表於 2012-1-28 14:46

基本上我轉晒D碟落部PLAYER到~
好多都係圖書館借碟RIP,方便我訓覺聽歌所以16GB 好快爆...
回復

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
出街都係小心睇路好
出外聽POP and rock
屋企聽古典
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
出街係未享受音樂其實睇個人姐
我見有ching出街都會拎埋discman
而我番學都要差唔多1個鐘車程  係車到正好可以細味
平時自己出街都係一樣  反正我過馬路會睇車shopping果陣唔會有sales黎搞你
回復

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
不過d人都係咁叫我買野
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
而我番學都要差唔多1個鐘車程  係車到正好 ...
G仔 發表於 2012-1-29 13:26

聽住歌真係冇人理你…超正…不過比人個感覺好串咁款…
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
回復 10# usa2010

你咁講我又覺  有時行去星際直頭好似比人眼超超咁
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
而我番學都要差唔多1個鐘車程  係車到正好 ...
G仔 發表於 2012-1-29 13:26

我出街既車程通常好短 所以都費時塞耳 同埋個人對膠好似幾敏感下 塞得耐隻耳唔舒服 同埋都想保護聽覺呢  
一路行一路聽歌,感覺耳邊音樂似唸口簧..所以都費時塞

不過,話說塞住隻耳行街 唔俾SALES 煩/當聽唔到都幾好喎

出街最憎D SALES"目及"實晒... 通常無錢買係混吉入去睇 俾人煩唔好啦
回復

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
入機鋪保護耳朵咪用耳機nor
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
very nice,i have D321
推帖推帖~~~
出租天使
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
回復 1# fatpiggee

自己主要用iPod 泥聽歌 主要用ipc 160g 聽果種清底好正 好舒服 夜晚一定係用佢泥聽舊歌先訓得著.........仲有mini 1 gen 聽女聲最正 用泥聽舊歌有好多回憶.....講唔到太多聽感 小弟都只係新手。     聽wav檔 主要係容祖兒同衛蘭啲歌
hello
回復