查看: 18162|回復: 10

[原創] [開箱] Creative Sound Blaster Premium HD USB DAC AMP

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

馬老闆介紹的好東西來了!昨天有空二話不說就上10樓敗回來了!
開箱圖準備黎啦~~
首先來個全盒照
然而打開盒子~寶貝就出現了!

跟機的配件,6.3轉3.5的轉頭當然就不包啦,大大們請自已配備喔

正面

背面

重頭戲上機圖來了,撘配了我的寶貝CK100

Driver方面再次謝謝馬老闆的提示和指引,弄了半個小時總於把ASIO弄到了
設置是以下的,Mapping記得分配左右聲道,輸出要選第一和第二項
P.S. 如果出現沙聲,請把你的Buffer Size調大一點

安裝ASIO Driver 教學:
1:當然就要把Foobar2000下載啦 (其實也可以用其他Player,我測試過TTPlayer其實也可以用到的)
http://www.foobar2000.org/download
今天是12年7月21日,有1.1.13和1.1.14Beta1版本,就隨便下載一個並安裝吧

2. 到ASIO網站
http://www.asio4all.com/
有2.10和2.11Beta1,也是一樣,隨便下一個
注意! 不要下載中文版本,因為那是簡體中文,你的Window吃不下呢,會變怪獸文的啊,要裝就裝英文吧

3.把以上兩個都裝下後就到飯後甜品了,ASIO SUPPORT COMPONENT
http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_asio
把這個下落黎,放在FOOBAR2000中的Component Folder裡,然後雙擊apply

4.最後一步了(別嫌長氣啊~!)
開Foobar2000 -> Library ->Configure -> Playback -> output
係Device果到選適合的,我們裝了ASIO當然就選ASIO吧,上圖可以見到該頁

之後再按output下面的ASIO,Custom channel mappings,按Add New
此時將左右聲道分配好,再按configure,跟據我上面的設定照設就可以了,
把Latency(延遲值)、Buffer調到最細,打勾Hardware Buffer,offset調到最細
輸出要開著第一第二項,下面的是數碼輸出,開上面兩個就好了。

P.S. 重點!! ASIO最高只support 96Khz,你們用TTplayer也好,其他Player也好
不要選192K,不然只會沒聲出。

倒差點忘記寫聽感不太懂寫聽感,就簡單的寫一下,
我本來就是用Onkyo se90作輸出的,可惜換了新底版z77卻沒有支援PCI插槽
感覺是音場大了,高音增強了,人聲很突出,聽經典的魚魚-可惜不是你,衛蘭-愛才等等,彷佛就在你面前唱歌
還有甜美女聲類與一些Live Band的歌曲都很仔細,很正啊

開箱文到此為止,謝謝各位觀賞。

查看全部評分

資深玩家

[石中耳]

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

覺得asio冇waspi咁好 @ win7 64bit , 不過我個張就可以較16bit dither , 24 bit
同埋buff唔係最細最好咩?
我 i3 380m , 8gb ram ddr3 (3gb ram disk)
其實解碼個邊係睇番您首歌,您首歌冇番對照既錄音,就算有192K都冇作用
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
buffer係越細越好,但唔知點解我個foobar教64samples會沙聲
回復

資深玩家

[石中耳]

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
buffer係越細越好,但唔知點解我個foobar教64samples會沙聲
Gregory 發表於 2012-7-21 02:30 PM

呢個我都唔清楚...可能係電腦配置問題??但係我配置都唔算高
回復

5萬

管理員

全球齊撐LEAR NatroSound

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

Gregory 發表於 2012-7-21 14:30

個Buffer同大家還音關係不太,
唔一定要太細的,適中就OK,
太細系統反而會唔穩定.
  LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
非常詳細...THANK YOU
回復

高階玩家

Barista Cat

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
[錢]我都想買。。。
A Cat That Love Coffee And Music
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
C 兄好祥細既PORT 文~~~
十個讚~~!!!
支持香港~不要屈服起強權之下~!!
clip+...FUZE+E7...AMP-HP...O2 ...ALPHA.....FSM-02.....FIIO X5 ....
W1...C3...10 PRO...MDT...X 10...W4R
PRO 700...DJ1 PRO ...PRO 900....
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
好文....好文........非常吸引!
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Ching 圖中係咪有條 RCA 轉3.5mm線? 係另外買定有跟埋?
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
CHING呢隻係咪可以耳機位同後面個LINE OUT同時出聱?
回復