查看: 1710|回復: 6

問Sony A系列鏡頭轉接環

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
各位用Sony A系列DSLR的朋友, 我見網上有副廠Nikon Lens to Sony A Mount Adaptor, 請問各位覺得買唔買得過?! 因為唔係原廠, 對影像成像同安全性有無影響?! 謝謝.

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
有心轉會倒不如賣哂N 記D 鏡啦
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
有心轉會倒不如賣哂N 記D 鏡啦
lawrencelau1 發表於 2012-11-12 22:02

Nikon有d舊鏡好正喎, 又唔捨得賣走去, 咪問下加轉接環會唔會有咩影響囉~
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
轉接環全都要手動對焦~有D功能用唔到.......對新手有一定難道~
加上自家機配自家鏡必定是最好吧...
呢家諗住加環...點解當初咁堅持要SONY 機?!
就算玩副廠鏡~都唔及C/N記咁多....
還是現實點搵2手 或者2手副廠...都係果句~幾舊水鏡買新冇所謂~如果唔係唔過萬鏡都唔會買全新~除非你錢多....你唔識CHECK 就搵朋友幫你CHECK 好了~
比個參考你....
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1009110203975
支持香港~不要屈服起強權之下~!!
clip+...FUZE+E7...AMP-HP...O2 ...ALPHA.....FSM-02.....FIIO X5 ....
W1...C3...10 PRO...MDT...X 10...W4R
PRO 700...DJ1 PRO ...PRO 900....
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
轉接環全都要手動對焦~有D功能用唔到.......對新手有一定難道~
加上自家機配自家鏡必定是最好吧...
呢家諗 ...
fishball 發表於 2012-11-13 00:25

謝謝你的意見~條link幾有用
你講得岩, 我的確是用手動鏡的, 而轉Sony的原因是因為其觀景窗好睇好多, 而且某內置功能適合我;
至於手動/自動對焦我無所謂, 我不嬲都係全手動, 而家我有支經典鏡係度, 唔捨得賣走佢, 如果用轉接環可以用到就perfect了~所以問問各位副廠轉接環會唔會對鏡及相機有影響.
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
謝謝你的意見~條link幾有用
你講得岩, 我的確是用手動鏡的, 而轉Sony的原因是因為其觀景窗好睇好 ...
吳小明 發表於 2012-11-13 02:58

冇用過 f -> e mount 轉接環,
但轉接環本身冇鏡片, 所以相片質素應該冇影響
問題係 光圈 吧, 唔知係咪隻隻環都有得調埋光圈
2 黎副廠環 的光圈值未必同部機溝通到 (f00)
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
冇用過 f -> e mount 轉接環,
但轉接環本身冇鏡片, 所以相片質素應該冇影響
問題係 光圈 吧, 唔知係咪隻 ...
lawrencelau1 發表於 2012-11-13 09:18

謝謝解答~今天入手了轉接環, 質素都唔錯, 有鏡片的, 可做到無限遠對焦, 而成像都無咩改變, 比$3xx用得返支靚鏡, 抵玩
回復