查看: 1784|回復: 2

[疑問] 有用Foobar既師兄唔該入一入黎幫幫小弟

資深玩家

波粉ﺕ

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
小弟岩岩開始用Foobar,有d問想問下

①Asio同埋Wasapi系咪一樣? 播緊歌既時候其它sources都唔會出? 之前唔知邊到睇到話Asio會同時播Windows出既聲
②Set完Foorbar d setting之後我好鍾意佢出既聲,有無辦法將其它source經過Foobar播返出黎? 變成Foobar既聲?

聽緊歌,做緊其它嘢,skype, msn, facebook或者其它既notice聲都聽唔到搞到miss咗,呢個就系我面對緊既主要問題。有無師兄可以解答到我??

Thanks!
IEMs: Monster TPG, UE TF10, Shure SE215, NuForce NE-600X
HP: V-Moda Crossfade LP
AMP: Fiio E11

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

1.
其實Asio 有分真同偽.
真果種Asio,即你部機音效卡支援到,直接出到硬解.
相反.有D機音效不支援Asio就要下載一個插件黎做到好似真Aiso.
當然個效果同真的差好多.
Wasapi 就是偽ASIO效果.
不過好似Wasapi 播歌都可以設定到其他聲都出到.

我都係玩asio 無耐.有咩錯請指教.以下是我的setting.

2.
    以我所知用ASIO 輸出聲音,除了由ASIO源頭 ( Foobar ) 出到聲外.其他以外的軟件工具都出唔到聲.而且asio直接出聲,
你windows入面個音量控制失效.要透過DAC/喇叭上音量調節等等.

查看全部評分

回復

資深玩家

波粉ﺕ

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
1.
其實Asio 有分真同偽.
真果種Asio,即你部機音效卡支援到,直接出到硬解.
相反.有D機音效不支援Asio就要 ...
isamuel750 發表於 2012/12/20 01:02

多謝師兄咁用心解釋!
IEMs: Monster TPG, UE TF10, Shure SE215, NuForce NE-600X
HP: V-Moda Crossfade LP
AMP: Fiio E11
回復