樓主: Tatco

[DAC及耳擴] 萬變音色在掌中!LEAR FSM-02V2 極品級便攜耳擴正式開售!

5萬

管理員

LEAR audio from HK since 2008

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

iambrowa 發表於 2014-4-11 18:20
可以請教下咩意思嗎?

HTC ONE -> FSM-02V2  同

簡單d講,即係FSM-02V2 只能放大兩部機,經內部DAC解碼後既模擬音頻訊號。
而唔似部份DAC AMP般,可以跳過內部DAC作解碼。

而HTC ONE 同IPC 兩者既電路設計都唔同,所以大家既音質/音色都係唔同的。
加amp後,可以將兩部機各自既“最理想”質素發揮出來。
同時,推耳機亦可以聽到耳機“最接近理想”既聲音效果。

LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Tatco 發表於 2014-4-11 19:52
簡單d講,即係FSM-02V2 只能放大兩部機,經內部DAC解碼後既模擬音頻訊號。
而唔似部份DAC AMP般,可以跳 ...

唔好意思,想問多最後一個問題,
HTC ONE係咪只可以做PHONE OUT 而唔可以LINE OUT?
如果係既話, 用左FSM-02V2之後係咪照理IPC既聲質會比較好?

同埋你提及到可以跳過DAC直接解碼 我仲係唔太明白咩意思
我可以咁理解嗎 , 有DAC功能既AMP , 用HTC ONE做例子 , 就可以跳過HTC ONE 呢個作為DAC既媒介 , 直接由AMP完成DAC既步驟嗎?

回復

5萬

管理員

LEAR audio from HK since 2008

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

iambrowa 發表於 2014-4-11 20:39

係整體硬件上,IPC 既保真度會比HTC ONE 好。
但實際覺得好聽與否,就視乎用家個人口味。

同埋你提及到可以跳過DAC直接解碼 我仲係唔太明白咩意思
我可以咁理解嗎 , 有DAC功能既AMP , 用HTC ONE做例子 , 就可以跳過HTC ONE 呢個作為DAC既媒介 , 直接由AMP完成DAC既步驟嗎?

是的~

LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Any connection cable include?
回復