查看: 12659|回復: 6

[原創] FS耳壙最強之作~FSM02V2評測!!! by zinckj123

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Background
小弟其實一直都係FS既fans,雖然少買野,但係不斷都有留意住FS既動態同埋論壇。由藍戰士、紅戰士開始,睇到Tatco咁用心做本地創作,好想支持下但奈何銀包長期都處於「空肚」狀態。今次一見到有七折評測優惠,立刻報左名!!話說我之前都擁有過兩部amp仔,一部係Fiio E5,另一部係FiioE11。今次既FSM02V2俾我既驚喜好大,當然呢兩部同FSM02V2跟本就唔係一個LEVEL,跟本無得比。但我想講既係,FSM02令我重新認識到一部高質素既amp既重要性,因為擁有良好性能既耳擴不單止令到你推得郁一部份"難推"既耳機,而係令到部player發揮到接近100%原有既實力。有時候大家或者會動用一大筆金錢去換player、換線、換耳機等等去換取一時既快感,但往往到最後又食番回頭草,不單賠了夫人又折兵,又做成浪費。何不把金錢投放在一部可以完全發揮你手頭上現有既玩具上面呢??好喇,唔講咁多,去評測!!!
評測Player: ipod touch gen3 (32GB)
耳機:tf10pro (換左535殼)
Lineout線:Fiio L頭
FSM02V2評測
首先係度講明,以下既聽感係出自個人真實感受,如果同既其ching既聽感有不同之處,請見諒。部amp已經跟足說明書runin左50hrs去令到佢進入狀態,不過我就分唔到runin左同無runin過既分別。
細節 (7.5/10)
從包裝盒開始,兩個字「簡潔」已經可以形容曬(個人係幾喜歡,簡單就是美)。但個人認為可以從「專業感」方面下些苦工,畢竟係一部定價近$3000既耳擴,對象可以話係一D音樂既發燒友or愛好者,包裝盒如果可以散發少少專業既味道就好。例如係參考UE sf3個盒咁,可以揭開佢,之後有塊膠片透視到部amp既真身,再加一部分amp既spec同特點(eg.ClassA功能 etc.)。咁就可以簡潔同專業感俱全,吸引力都大D啦!!配件方面,應有既都已經有,幾齊全。另外既係fsm02v2既做工係值得一讚,雖然味到其他大廠咁既藝術品水準,但至少唔會俾我感到舊野好化學同埋手工差。仲有既係有幾次以為自已整花左個殼,但用D水抹抹佢就ok番。讚!!雖然用金屬有金屬既好,不過如果FS可以設計到唔同顏色既外殼既話(例如係透明系列),我相信吸引力一定大增!!值得留意既係,USB充電位係比較鬆的,但暫時小心D用就ok,唔知情況會唔會惡化落去,希望FS可以改良下。
音色 (9.5/10)
先講少少我之前用過既Player, Cowon A2 (30GB)同ipt gen3。一開始對Cowon A2印像唔差,因為EQ性能強大,音色方面又唔錯,容量又大。但聽耐左後就覺得BBE會令到聲場變窄,好數碼聲,好似好怪咁,OFF左BBE之後A2又變到平平無奇,真係點較都死(可能係個人問題唔識較)。最後就用番ipt,唔知係味我個部係gen3,出泥既聲係比較悶同埋焗,但個人認為比Cowon A2舒服。插左FSM02V2之後,成件事係唔同曬,出泥既聲係清D,聲場都闊左好多,連BASS都實左好多(但bass無肥到)。就連平時Background聽唔到既聲都可以聽埋(有D似提高左分析力咁)。再聽下一D Live既歌,在配合tf10pro下,live味重現(唔講得笑)。因為我個時係試緊ihifi960同埋fsm02v2+ipt,試緊個時曾經都問過自己一個問題「我係味換左player??」,最後發覺後者既聲合自己口味多D(可能係聽慣左ipt聲底)。就以我自己感覺同在tf10pro下,首先我一定唔會用"BASS增強"個個eq,因為d bass會勁到頭痛,反而"高音增強"效果幾好,聽IU d歌好清新,少女味會有一定提升。最後再試試ClassA功能,個人係好欣賞既,因為效果都幾明顯,D聲變暖左好多,人聲富有感情,但同時D野會好似無咁清晰(特別係樂器),所以我都考慮左好耐平時用邊個mode好,但最後都係用"高音增強"mode or bypass EQ mode(因為電量無用得咁快)。如果當你聽到悶悶地個時可以轉轉classA口味,話唔定你會對同一首歌有唔同既體會同感覺!!
總結(8.5/10)
當我用左FSM02V2後,一邊面對享受音樂既體會多左,另一方面亦加深左對自己既器材既了解,tf10pro既聲音原來可以係咁正,tf10pro+ipt既聲唔再係咁濛等等。但當然呢個享受係要付出代價,第一是價錢方面,第二是體積增大左好多。不過如果你接受到國磚既大細(ihifi960),ipt+fsm02v2應該都ok(厚D但窄D)....總括泥講,fsm02v2係一部各方面質素都極佳既產品,不論係保真度,推力,玩味,擴充性甚至係電量方面都達到一個好高既水平,同時俱高性價比。如果可以既話,希望可以係包裝,部amp既外形設計同做功方面再下苦工,咁就係一款可以真正對抗外國大廠既強大武器。呢部amp推介俾一d對音質有一定要求但同時又接受到成set野體積會較大既玩家使用。最後好感謝大家睇我呢篇評測。雖然我無咁既能力去好深入咁描述同評測,但至少希望可以俾到大家了解同感受多少少呢部FSM02V2係出自各FS各單位既心血。最後多謝大家抽空閱讀。~完~
                                                                                                                ~END~

查看全部評分

無效樓層,該帖已經被刪除

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
人聲好後O既535...
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
音場好闊O既535...
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
换左壳既tf10的確係舒服好多。。。音质有無因换壳而變質就唔多作論lu...
回復

無效樓層,該帖已經被刪除

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
tf535
YooHyuk 發表於 2013-2-15 15:02

哈哈,笑左

最緊要係聽既人話OK,就OK啦!
回復