查看: 3932|回復: 23

推介國內一套好強又認真制作既節目比大家~[我是歌手]

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

本身我對內地既節目都係MAMA 地~但朋友介紹下聽歌既你地真係非睇不可~
因為制作真係好認真尊業~!~
節目中會請7位現職歌手上去比賽~每兩集加埋就會進行一次一人淘汰~!!!
評審都係選過既500 名觀眾~!!觀眾之中都會有不同年齡及國籍人士~! 確保對每位歌手公平~!!
音響方面~更是由樂團演奏~!! 冇睇錯~~係樂團~~!!就算是電子音樂都有DJ 打碟~!更會在彩排時因應歌手既要求而作出配合~~!
燈光方面當然也不會吝惜吧~~同樣也會因應歌手要求去配合~令歌手演出時都能盡量達至完美~~~!!
第一集香港熟悉既就有阿paul 黃貫中~內地情歌王齊秦 , 靚聲沙寶亮 , 內地既pk王 尚紋雅 , 組合羽泉...等歌手演出~~
小弟就覺得可能係第一集關係~大家都好緊張~表現未夠最好~未夠放~所以不要因為第一集悶而唔睇~之後果d 先o 嘴~
第三集更因有人被淘汰而請黎楊宗偉呢~!!
小弟我好小出文~ 但真係好野要同大家分享~~既可細聽歌曲,又可細看演出呢~
唔阻大家~我都追到第4 集~~~覺得good 既c兄就比個like 吧~
支持香港~不要屈服起強權之下~!!
clip+...FUZE+E7...AMP-HP...O2 ...ALPHA.....FSM-02.....FIIO X5 ....
W1...C3...10 PRO...MDT...X 10...W4R
PRO 700...DJ1 PRO ...PRO 900....

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
制作認真...
啱啱先俾人爆內定...
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

我睇哂了, 同意, 真係制作好高水準, D現場樂手老師們好堅下, 先唔好理賽果有冇造馬, 有幾多職業觀眾, 剩係聽各個高手出盡全力去LIVE PK, 將D舊歌重新編曲去突破首歌同自己STYLE已經好值回票價(暴風, PPTV, YOUTUBE等都得睇)

PS 仲有賽前賽後過程同訪問感受, 睇到好多一個歌手演出背後既野, 個人認為台上十分鐘, 台下十年功真係無錯
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
哈哈, 咁佢地要返自己強國人拎CHAMP都無計架, 所以冠軍唔重要, 欣賞自己心目中認同既歌手同演出算啦
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
watched all in live 尚雯婕 the best
80 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
制作認真...
啱啱先俾人爆內定...
domikase 發表於 2013-4-16 22:54

內唔內定我唔理~
但你睇過就知~
我都冇理佢排名~
什至我都覺得莫明奇妙~我覺得齊秦其實mama ,但都成日頭幾名~可能佢係老歌手啦~
但佢地每一個人既演出都好正好認真好用心~!就連要我自己選3 個~我自己都覺得難~
clip+...FUZE+E7...AMP-HP...O2 ...ALPHA.....FSM-02.....FIIO X5 ....
W1...C3...10 PRO...MDT...X 10...W4R
PRO 700...DJ1 PRO ...PRO 900....
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
錄音一流
追哂
音響窮三代
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
E出節目我地果邊好紅好火.....差不多個個同學都講緊-.-

我就覺得
觀眾之中都會有不同年齡及國籍人士~! 確保對每位歌手公平~!!

觀眾就唔會有公平,人人都係睇個樣

同埋以內地既作曲同編曲水平,(有時填詞的確還可以),我真係仲未可以接受到
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
我睇哂了, 同意, 真係制作好高水準, D現場樂手老師們好堅下, 先唔好理賽果有冇造馬, 有幾多職業觀眾, 剩係 ...
chunyu_david 發表於 2013-4-16 22:59

冇錯~阿paul 妀隻吻別真係正到爆~~但無奈唔係咁多人接受到~同埋佢有最小兩次甩左...
尚紋雅我唔睇呢個節目都唔識佢~佢真係好堅~!!妀篇到演繹到好強~!
楊宗偉確實第3 集表現一般~就連我自己都自言自語同自己講sorry ~ 選唔落~唔係6,就7 名喇~
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
E出節目我地果邊好紅好火.....差不多個個同學都講緊-.-

我就覺得
觀眾之中都會有不同年齡及國籍人士~! 確 ...
isaaccslam 發表於 2013-4-16 23:09

當中有d歌其實我都唔識欣賞。。。
就當見識吓佢地音樂文化
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
我就幾欣賞個IDEA, 歌唱比賽PK節目大把, 但都係普通人去或者有志之士想出名既多, 中外有幾多個節目可以搵成左名或者上左神台既歌手出來堅抽架, 或者話邊有幾個有GUTS敢去架, 一輸左或者排六七位既真係碌柒咁, 冇哂飛, 但呢幾個都敢玩. 如果可以, 我都想睇CELIN DION唱MY HEART WILL GO ON既R & B版PK ALICIA KEYS既FALLIN 管弦樂版呀, 哈哈.
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

回復 8# isaaccslam

我是歌手幕後音樂團隊大起底 梁翹柏任音樂總監單立文成貝斯手
    《我是歌手》幕後音樂團隊的核心就是音樂總監梁翹柏。《我是歌手》音樂總監梁翹柏是著名的音樂人、創作歌手、監制,作為監制的他,曾與王菲、陳奕迅、周筆暢、容祖兒、陳慧琳、許志安等大牌歌手合作過;作為歌手的他,代表作品有 《追夢》、《詩人回憶錄》等。梁翹柏是香港樂壇的重量級人物,即使身在幕後他也光芒四射。

今次佢係BAND LEADER, 改編都係佢話事架, 我地土炮來,仲有豹哥單立手彈BASS, 所以真係唔失禮的, 建議CHING真係睇下先再評論未遲, 唔好未睇先排斥強國制作先.
回復

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
回復  isaaccslam

我是歌手幕後音樂團隊大起底 梁翹柏任音 ...
chunyu_david 發表於 2013-4-16 23:22

好,有時間我會睇
但如果係咁,我鐘意的話會照直讚,唔鐘意就會照直踩
聽過的音樂我都會批判
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
回復 9# fishball

"上文節"真係一個驚喜來, 未睇之前真係完全唔識, 佢果種高貴又妖妖地但又唔過火位既味道真係OK, LAST佢做嘉賓表演咋(SORRY劇透左KKK)佢改阿菲隻問(冇記錯)中間自己填埋法文詞, 但唱出來好夾隻歌好REFRESHING, 真係功力少D都想熄機, 但隻歌我聽哂都冇飛到.

反而周海鷗同沙煲亮果D就真係點唱都有D大陸土味, 但唔會走音同幾札實唱功又真既, 係D歌同唱腔問題而已.
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
回復 12# chunyu_david

其實參賽果d實力都好強....
80 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼
回復