查看: 12639|回復: 27

平野都有好! TDK雙平-I310耳塞 及 PR300耳筒小評!

6萬

管理員

LEAR audio from HK since 2008

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

唔少朋友可能都同小弟一樣,玩得多貴野,慢慢地會對平野失去興趣,唔好話分享,連試都提唔起勁!
不過今日同大家分享既兩隻耳機,係小弟近期覺得幾有心既產品,雖然佢地價錢好平,但係質素上絕對冇減料,
交足貨仔之餘,品牌仲算有D知名度,所以希望大家在享受開鮑參翅肚既時候,都會留意到,原來鹹魚青菜都可以好好味~

首先出場既係TDKi310入耳式耳塞,先唔講佢個樣如何,但大家唔難發現既係佢跟既耳膠,唔係普通單節款,
而係隔音較好既三節款,因此i310既隔音度,雖然唔可以同高階產品相提並論,但如以同級入耳式耳塞論,算做合格有餘,
此為有心之一!

要小弟寫i310 音質好,可能性係零,不過點解仲會分享佢? 原因在於一份往時的回憶...個人認為i310與一般平價耳機最大既唔同之處,
係佢冇刻意地增加低頻去做到一面倒既誇張效果,取而代之,i310在適量低頻既同時,保持著中頻既飽滿性,
雖然高頻延伸不足而令到中頻及低頻搶左整體聽感,音色變得較曚,分析力而只屬一般,但如果大家以前有玩過卡式機既話,
i310又真係幾似wo...突出而又較啞既中頻,令到人聲有著另一番味道呢!

總結i310無乜值得長篇分享既價值,但接觸佢後,令小弟回想起以往無要求既時代,真係乜都聽得入耳,
但係無要求唔代表唔識聽,只係個一刻,仲未接觸過更好既東西吧!
今時今日i310 對初玩耳機既朋友來講,音質亦只屬普通,但若以佢既售價來計,足夠抵償佢既所有缺點~
相對地,如果大家好似小弟咁,成日有機會接觸好野時,不妨暫時放下追求既心,買隻i310後,細意回憶一下往日個種已被遺忘既回憶吧!

跟住分享既係一隻音質及整體質素超越價錢既耳筒-PR300!

講起耳筒,未必每位都有興趣,但對於好多想玩耳筒但又預算唔多既朋友,以下分享既哩隻TDK-PR300就一定係最抵玩既選擇之一!
PR300外型比較CYBER,唔算好潮.亦冇賣款既本錢,不過勝在夠大方得睇,啞面銀配電鍍外殼,帶住佢搶眼係必然的事~
兩邊耳筒可作單邊90度旋轉,方便收藏. 而PR300在設計上最特別既地方,就係有個獨立音量調教器,
聽歌時唔洗下下係部機都揀,平價耳筒來講,有咁樣既設計,已經值回票價!

當然啦,分享佢既款式只係題外話,正題講既音質,睇到佢價錢後...小弟真係唔識點挑剔...因為唔洗一舊水,音質竟然同D 二百左右既有得揮,
高頻上得夠,分析力不俗,中頻雖然薄少少,低頻量感亦唔算多,但整體聽感就平均得很,阻抗寫就32ohm,但因為有個音量控制,所以比平時都要開多兩格先夠聲,而有玩開耳筒既朋友,試過PR300後,相信只會唔鐘意佢既聲而唔會話佢差!哩點係值得讚賞的!

總結TKD-PR300,真係近期一隻性價比高得驚人既耳筒,唔理聽歌定插係電腦上粗用,都包您唔會後悔,因為...佢既價錢代表一切...
佢既價錢可抵消佢所有缺點,佢既價錢,足以令到對耳筒有興趣既入門玩家提起興趣,唔信?! 得閒來門市試下啦!

多謝大家抽空閱讀!/thanks
  LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!

2萬

專業人士

誠信度
1 %
F-Fun
NetD
活踴度
你寫既,點敢唔讀!:lol
眼觀皆是虛  耳聽方為實
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

原帖由 hsuchiwai 於 2009-5-19 18:32 發表
你寫既,點敢唔讀!:lol

多謝比面!/kakak
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
原帖由 Tatco 於 2009-5-19 17:30 發表

總結i310無乜值得長篇分享既價值,但接觸佢後,令小弟回想起以往無要求既時代,真係乜都聽得入耳,
但係無要求唔代表唔識聽,只係個一刻,仲未接觸過更好既東西吧!
今時今日i310 對初玩耳機既朋友來講,音質亦只屬普通,但若以佢既售價來計,足夠抵償佢既所有缺點~
相對地,如果大家好似小弟咁,成日有機會接觸好野時,不妨暫時放下追求既心,買隻i310後,細意回憶一下往日個種已被遺忘既回憶吧!

換言之,i310 係cheap 野既代表?
回復

1萬

專業人士

恆源吉祥物

誠信度
13 %
F-Fun
NetD
活踴度
個大耳牛唔洗一舊水:o
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

原帖由 符碌 於 2009-5-19 20:07 發表
個大耳牛唔洗一舊水:o

係~ $90都唔洗...
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

原帖由 westing 於 2009-5-19 20:01 發表

換言之,i310 係cheap 野既代表?

係有味道既代表之一~
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
我都買左隻I310/whatthe
回復

1萬

專業人士

恆源吉祥物

誠信度
13 %
F-Fun
NetD
活踴度
原帖由 Tatco 於 2009-5-19 20:17 發表

係~ $90都唔洗...

同Sennheiser隻HD201比差幾遠???:o
正o既話買隻比阿爸粗玩都好,反正諗唔到送乜父親節禮物
回復

2萬

專業人士

誠信度
1 %
F-Fun
NetD
活踴度
一舊水都唔使?!:funk: TDK究竟想點?:(
眼觀皆是虛  耳聽方為實
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
原帖由 FISHL 於 2009-5-19 20:40 發表
我都買左隻I310/whatthe

/whatthe ←呢個表情有咩意思?
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

原帖由 hsuchiwai 於 2009-5-19 21:26 發表

嚴格來講係90都唔洗~
回復

1萬

專業人士

恆源吉祥物

誠信度
13 %
F-Fun
NetD
活踴度
原帖由 hsuchiwai 於 2009-5-19 21:26 發表

搶市場,打響頭炮/fight
回復

高階玩家

夜御百女槍不倒,菊花

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
PM 下陣310 黎睇睇:loveliness:   唔係太貴買多對都好 用唔用得ER4P 個種3節
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

原帖由 ngtaktsung 於 2009-5-19 21:48 發表
PM 下陣310 黎睇睇:loveliness:   唔係太貴買多對都好 用唔用得ER4P 個種3節

唔係ER4P個隻來.
i310個隻隔音冇ER4P個種好.
回復