查看: 2098|回復: 8

[分享] Lcm5評測

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

玩左耳機都有三年,耳機都差不多換左十對,但始終universal又搵唔到一對岩戴而高質既,得對x10叫做唔會跌出黎,而頭戴式又怕焗,所以最後都要投入cm既懷抱。去唔同耳機店試左好多對耳機後,發現lcm5係一對幾岩我既耳機,所以就決定造lcm5。經過足足三十個工作天之後,對耳機終於到左啦。留意返,因為我耳洞太細,所以老闆造左第一對單導管既lcm5,出黎效果有機會同普通三管既唔同。

造工
Cm最主要係要造工好。Lcm5既造工算係不過不失,佢打磨得幾滑,戴上去頭幾日右耳有啲痛,但而家耐左就無問題。fitting方面就唔太好,有refit既需要,希望refit後會戴得更舒服啦。

隔音
Lcm5既隔音都幾好,係旺角即使唔播歌,就咁戴住黎行,都可以隔左大部分噪音。當然對cm越fit就越隔音啦。相信隔音方面唔同cm都唔會相差太遠,唔講太多。

推力
Lcm5阻抗只有28ohm,要推到出聲並唔難,一般比較好既手機如iphone5s,LG G2都出到聲。由於c4好難確實分出大細聲,無數值可言,我用cowon j3比數值出黎。Samsung原裝電話耳機要28,x10需要30,ath m50要34,lcm5就要29。淨依數值睇,要推lcm5出聲絕對唔難。留意返既係如果駁左鑑聽專用插的話阻抗就會大好多,我去試果時部j3唔多夠力,係要另加amp既。
但係要推得好對lcm5就有啲困難。我部j3同手提電話都推唔好,令我一直覺得好似中左伏咁,零bass,人聲又薄。但係我係屋企直插lenovo desktop就有意想不到既驚喜,變返一對令人滿意既cm。所以建議大家要搵定夾既dap先好決定買lcm5。(都係果句,我試老闆三管果對時覺得j3都唔錯,但我對單管就真係唔多夾)

音色
整睇黎講係唔錯既。我一拎果時的確係覺得好失望,諗住退左佢就算,但係隨著我煲左100個鐘,而且發現對耳機表現唔好係因為部j3夾唔到,用desktop令我滿意之下,打消左呢個念頭。一拎對耳機果時,如果要用對universal黎形容佢,我會用um pro10,零bass,人聲清底但薄。但而家就有所提升。
先講低音,lcm5全新果時係重災區,除左鼓聲叫有少少之外,其他如bass guitar, pad果d係聽唔出。下潛完全無,總之就係差。老闆話成品會比demo多低音好多,因為隔音好左,但我完全唔覺。煲左之後會有少許改善,但都係好唔夠,而家係夠實淨,下潛可接受,但量就仍然過少,即使我唔中意多低音既耳機都係咁話,可想而之真係唔夠。而夾左部電腦後就會再多返少少到可接受水平。
人聲方面開始時都係有d失望。之前用開530,535,x10,f111呢d,相比就有一段距離。論清既又唔夠800蚊既x10清,齒音就無,又唔夠細緻。最大問題係完全無力,聽apink的話唯一一個識唱歌既恩地把聲係同其他都係咁flat(想像下eason同bosco合唱k歌之王果時佢地兩個又係咁樣唔夠力就知幾嚴重)一對6888既cm連800蚊既universal都比唔上真係幾差。煲完之後當然就厚返唔少,亦係電腦度表現得更好,值返應有既價錢。
分析力方面就做得唔錯,可以清楚聽到唔同樂器聲,比universal强好多,係我欣賞既部分。另外樂器分離度都好足夠,唔會成堆聲炒埋一碟,聽得幾舒服。當然加左鑑聽轉換器之後就會做得更好啦。
另外lcm5既還原度真係幾好,所有野都夠清,無味精加左出黎。樂器聲都係好似真既樂器,比人一種係現場聽既感覺。
整體黎講音色係合格既,問題主要係調音方面,人聲唔夠力,而低音就太少。耳機就無網上其他人講咁平均,但係總叫做一個唔錯既選擇。中意低音既朋友就未必太岩啦。

線材

20140808_134619 (640x360).jpg

佢地配左條新版既c2線,但係唔好意思,我只能夠用一個差字去形容。論手工,我拎耳機一開果時條線已經唔直,兩條線織果時長度不一就搞到唔直。論聲就唔會抱大高要求同期望,而佢亦只係同淘寶幾十蚊條差不多。總括而言就比我一種求其既感覺。
Off topic咁講,比得幾千蚊買對cm,對聽歌咁有要求,但又遇著咁既耳機同線,比少少去換條線就係必然既。為左加強返低音同人聲,冷凍單晶銅線係個唔錯既選擇。

總括而言,lcm5既表現係值回佢既價格,無論係手工同音色上都令人滿意,係一個唔錯既選擇。希望佢能夠成為你中意既耳機啦。

20140725_225643 (2) (640x360).jpg
20140728_005738 (2) (640x360).jpg
20140728_010133 (2) (640x360).jpg

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
但我睇完感覺你認為lcm5幾差
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
我都等緊我的LCM5,多謝師兄的意見,照你所講,我估我會先煲佢3, 50個鐘先敢聽佢
仲有你提到跟機線的問題,如果真係咁"強差人意"的話,我會考慮以佢作備用線!
主打用銅線(Maybe鍍銀),應該可以!(不過事實係點,都要等C2到手再算....)
而我現在最大期望就係.....希望造功不會失望,不用refit就心滿意足了
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
我自己就曾經問過小馬哥借過佢自己個隻LCM5黎聽過, 整體調音上系幾特別, 都系以高中音為主, 亦都好似ching你所講冇乜bass, 但真系可能系dap配搭上問題, 我自己用rwa+whipmod聽lcm5 bass既量都系同自己用緊系v6差吾多, 吾算真系話好少起碼都叫做托得起成首歌.

但我更有興趣既系其實系咪真系有冷凍單晶銅呢樣野? 事關我聽朋友講過話冷凍銅同單晶銅系2種制作方法, 所以應該吾會出現冷凍單晶銅呢樣野, 同埋最近都見到某論壇既2手區都好多ching賣緊呢種線. 所以都想請小馬哥出黎解釋下2種銅既制作方法, 同埋會吾會有機會出現"冷凍喃晶銅"呢樣野
回復

5萬

管理員

全球齊撐LEAR NatroSound

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

salka 發表於 2014-8-12 21:16
我自己就曾經問過小馬哥借過佢自己個隻LCM5黎聽過, 整體調音上系幾特別, 都系以高中音為主, 亦都好似ching ...
但我更有興趣既系其實系咪真系有冷凍單晶銅呢樣野? 事關我聽朋友講過話冷凍銅同單晶銅系2種制作方法, 所以應該吾會出現冷凍單晶銅呢樣野, 同埋最近都見到某論壇既2手區都好多ching賣緊呢種線. 所以都想請小馬哥出黎解釋下2種銅既制作方法, 同埋會吾會有機會出現"冷凍喃晶銅"呢樣野

好多金屬都可以拿去做CRYO 冷凍,所以理論上,普通銅得,單晶銅都可以~
至於CRYO後既線材好唔好,係要睇整體,而唔能夠單憑個名,如"單晶銅","冷凍銅"之類去分辨的.

LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
thz 小馬哥
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
一篇搞笑"評測"
無任何數據, 技術支持, 只用自己奇特喜好同極有限嘅經驗黎評價耳機
可笑可笑
回復

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
對對對,你說得很對
連半個小數點數據都冇就戴起隻耳機真係小過小學雞
所以話耳機嘅野真係識條鐵