查看: 4916|回復: 21

有冇師兄聽開Metal

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
大家可以交流下
平時聽開Black & Death Metal
近期偏向聽Technical Death Metal多
歡迎交流討論

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

我聽開death metal gothic rock
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Death metal 我聽開Melodic Death Metal
聽開Arch Enemy
關於Arch Enemy 我真係比較鐘意新主唱"Alissa White-Gluz"
新專輯"War Eternal "裏面嘅歌變化好豐富
推介"War Eternal""Time is black""Avalanche""No more regrets"

Gothic rock 我聽開Evanescence
而家個主唱Amy 好似話離開左Evanescence
不過老實講近年出嘅歌越黎越覺得Evanescence 轉風格
"Everybodys fool""The change""My heart is broken""Lost in paradise""Lies"

另一個我聽開嘅歌德搖滾就係Marilyn Manson 其實應該係工業歌德
距個首"Antichrist Superstar"真係正到無朋友
"Antichrist Superstar""This is the new shxt""Sweet dreams""The Nobodies"

其實仲有Slipknot,Butcher Babies,The Pretty Reckless,The Agonist,In This Moment
不過呢D少聽 小弟都係最近先接觸metal,rock
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Melodic Death Metal我好少聽,而家 Melodic Death 聽來聽去都係聽Allegaeon 依一隊,偏向技術型,新碟elements of the infinite 唔錯,不過我比較鐘意舊碟fragments of form and function全隻碟d編曲同技術真係一絶,侵略性十足。

Arch Enemy我停留左係 Black Earth, Burning Bridges, Wages of Sin 個年代…新碟冇聽過^^上述個3隻我都有CD,black earth 仲係男主音(其實佢唱得唔錯,不過就冇 Angela 把聲咁狂暴),師兄晤講我都晤記得佢地換左主音@@
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Evanescence 就係我啱啱開始接觸metal 時開始聽,仲記得個時啱啱接觸我係聽slipknot, Marilyn Manson,papa roach , pod ,korn 個d,仲記得linkin park第一隻大碟出個時係無x電視賣廣告,睇完即刻出左去mk買^^個陣我仲讀緊書好鬼窮,用左半個月o用錢買

個時好迷linkin park , slipknot同marilyn manson 之後俾人介紹左隊當今世上最pop的black metal band … cradle of filth …我就開始瘋狂愛上black metal ,而家好少會扲出黎聽,但佢所有碟我都買齊晒
如果想接觸black metal 十分建議聽 cradle of filth 同dimmu borgir 依兩隊,佢地d音樂係可以用好聽黎形容
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
不過好可惜香港好少cd店有得買metal rock嘅專輯
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
岩岩聽過cradle of filth
cradle of filth 你唔講真係仲以為係gothic metal
應該係比mv影響左
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
而家cof變晒質,已經變成gothic black metal 佢而家D音樂好鬼死pop
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
如果接受到cof 就可以試下 Arcturus, Dimmu Borgir, Emperor, Limbonic Art e幾隊,交響黑比較易接受
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
我聽開metallica bullet for my valentine 呢d 算5算 slipnot 都有dd >.<
80 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
olb19971022 發表於 2014-10-4 20:21
我聽開metallica bullet for my valentine 呢d 算5算 slipnot 都有dd >. ...

算!!!!!!!!!!!!!
Metallica 我唔係佢Fans,但我幾鍾意佢S&M個Live
上次行過HMV見到有即買

2014-10-05 00.46.01.jpg
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
hklocksmith 發表於 2014-10-3 19:42
如果接受到cof 就可以試下 Arcturus, Dimmu Borgir, Emperor, Limbonic Art e幾隊,交響黑比較易接受 ...

已愛上交響黑
交響黑真係好歌德
我個人好鐘意歌德風格
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
hklocksmith 發表於 2014-10-3 01:56
Evanescence 就係我啱啱開始接觸metal 時開始聽,仲記得個時啱啱接觸我係聽slipknot, Marilyn Manson,papa ...

Evanescence 真係好易接受 不竟唔係視覺系
Linkin party 而家真係勁唔鐘意 太電子啦〜
Marilyn Manson 一開始我真接受唔到 好黑暗
Slipknot 都係friend 介紹先識
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
cryushin 發表於 2014-10-5 00:56
已愛上交響黑
交響黑真係好歌德
我個人好鐘意歌德風格

歡迎師兄入坑

再黎就係Opeth 屬於Progressive Death Metal
新碟Pale Communion 己變成 Progressive Rock 風格
佢唔同一般Death Metal咁狂轟你耳膜,佢多左份感情係入面
其他樂隊用血腥恐怖黎做題材,佢地就用生離死別,每一隻大碟都係一個故事
絕對值得一聽

回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
linkin park 由早期Metal 變成而家 RocK
Slipknot 我都係有聽早期,睇新聞話佢bass手吸毒過量死左,鼓手又離左團
而家搵左lamb of god 個鼓手頂替住先
回復