查看: 2376|回復: 1

[分享] 新手 LCM-5 評測

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
新手評測,未夠専業請見諒!

LCM-5係我人生第一對 CM 耳機,係依到分享一下我聽左兩個月,經過左大概200分鐘既煲機後既聽感。分享之前,先講講我玩耳機既心路歷程,我第一對耳機係讀書年代既 Sony E-888,當時對我黎講,已經係天價!之後都冇咩再留意耳機,兩年前,再一次接觸耳機,整個世界原來已經變了!睇左一輪網站後,入左當時性價比相對十分高既 UE TripleFi-10,亦因此留意到恆源。

點解會選擇 LCM-5 呢?其實我決定買LCM-5之前,係一心諗住改我隻UE10CM的,因為我都幾鐘意佢既聲,加上個多月前換了條黑金綱線,效果十分滿意,但再諗,LCM-5依家做緊評測,用改UE10CM既錢再加多少少,就可以有一對Lear 動鐡系列既旗艦耳機,加上條黑金綱線另我對恆源信心大了很多,請決定支持一下本地牌子。

好了,同大家講左我既一些對耳機既背景。開始同大家分享一下LCM-5俾我既感覺,以下係我用既Players同歌曲去嘗試分析一下:

Players:
1.    Note 3

2.    Hifi ET MA9

歌曲:
1.   蔡琴 - 恰似你的溫柔
這首歌主要試下LCM-5既高音表現,中段有好多 ”丁丁” 聲,如果控制得唔好,會變得好刺耳。LCM-5俾到我既係高音去得好好,少少刺耳既感覺都冇,而且仲好通透。
2.   蔡琴 - 渡口
這首歌主要試下LCM-5 既低音同下潛,之前睇好多評測都話低音唔夠,同自己試過Demo都覺得同我用開既TripleFi -10差不多,但老板話因Demo係唔FIT我對耳,完成品應冇問題,所以依方面都有少少擔心。收貨後,老實講,初試時,低音好似仲差過我用開對TripleFi – 10,但經過幾十小時煲機後,低音出番晒黎,而且下潛力都唔錯,放下心頭大石。
3.   Robynn & Kenny - 小明星
這首歌主要試下簡單結他加人聲。在試聽之前預左 LCM-5 係會有唔錯既表現,結果真係無另我失望,結他同人聲定位好好,好舒服,依D亦係我最鐘意同常聽既歌,我相信今次入 LCM-5 既決定無錯了!

總結:
高音: 我覺得高音係我最鐘意既地方,高聲清晰通透而不刺耳。突別係聽女聲同樂器聲,好舒服。同我之前既TripleFi -10比較,聲音更圓滑細緻,更甜美。
高音方面我會俾5分。

中低音:上面都講過,依方面係我決定買LCM-5最擔心既地方,但因我亦唔係太鐘意太多低音既人,怕會另整體聲音變得模糊。經過100小時以上既煲機後,對我黎講低音夠之餘而且仲好有動感,聽鼓聲時真係聽到鼓皮震動既感覺。我相信如果唔係特別鐘意低音既用家,依方面可以放心。另外,我相信中音既表現對人聲(特別係男聲)既幫助好大,另人聲更有感情,亦係對比之前TripleFi -10耳機最大既改善,之前經常覺人聲(特別係男聲)好似凹左入去咁,依家有咁大改善,但相信一D以人聲好好既耳機黎講,可能還會差少少。
依方面我會俾3.5分。

分析度 / 現場感:依方面可能因我主力聽香港既CD,本身分析度就唔好,所以依方面我只覺得不過不失,但朋友借我一隻平井堅“Ken's Bar III”,樂器同人聲既Mixing做得好好,能夠清晰人聲同樂器既位置,而且現場感好好,依樣可以係LCM-5俾到我既驚喜。
依方面我會俾4分。

造工:依個亦係另一個我最擔心既地方,因間中都會聽到恆源既造工一般。記得當天中午上到去,配戴好耳機,第一個感覺左耳細聲好多,經過馬老闆用儀器測試後証實耳機冇問題後,經多番配戴都係改善不大,最後決定先取耳機再多練習。經過一星期既練習,頭幾日耳仔都有D痛既情況,但情況大概一星期後開始冇問題,左耳細聲問題亦開始改善,經過一個多月既練習,左右大細聲既問題可以肯定係配戴問題,放心晒,再上去恆源問過,可能左耳有少少唔Fit 既情況,但相信係少問題,至少我現在聽得開心,馬老闆亦提意可試試加厚左耳耳機去改善。除左配戴問題,表面造工覺得滿意。
依方面我俾4 分。

注意:以上評測係升級了黑金鋼線既聽感。

謝謝!

LCM-5

LCM-5

Packing

Packing
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

專業人士

誠信度
0 %
F-Fun