查看: 4996|回復: 5

[疑問] 1964 ears or unique melody選擇

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
小弟聽開ie80 曾經80壞左就聽返隻westone1
呢家整返好隻80 長期聽80
可能我耳窩比較細 覺得80配帶感唔太fit
W1配帶感的確好好 但個人比較鐘音80聲底

近排突然對cm有興趣。亦去過試聽unique melody
同jh(1964香港代理電話長期唔通 上門亦都冇開無奈冇得試)
(初初點解會買w1 因為純粹想試下true fit配帶感
的確一級棒 )
想搵隻人聲有80厚 濃啲feel 更靠近 低音重質不重量 下潛深 實就好 高音俾80好就ok 分析力好 聲場較闊一點

試過um merlin同miracle
先講miracle 低音有質冇量 但分析好好 高音好好 但人聲好薄 的確好吸引 但俾我感覺太剌激 我比較鐘音暖聲厚啲 但佢既底音我幾鐘意亦都符合我要求
另一隻係merlin聲較暖小小 但都係薄 但底音量多啲實啲 下潛都唔錯 始終係動圈 但人聲都係簿
Jh16pro 第一種感覺係 暖聲啲 底音量大下潛深 但可能係demo 好濛 但分析力都係ok既 但已經over左budget
呢幾隻入面我比較鐘意merlin
但上網睇1964 ears v6s同v8好似都唔錯 (睇)落比較適合我要求
有冇師兄可以俾下意見
80 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
I most prefer V8!
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

我會無選Merlin/V6s , 但始終你1964未試過好難知,到時後悔都送唔出(因為cm)
所以都係選merlin/miracle 既公模(始終可以換銅線調味), 加上可以有原廠改模變番做CM
不過仲可以試埋w60/Earsonic 果隻Vxxxx 再決定<--依2隻可玩性都好高,earsonic果隻仲可以較下味
回復

高階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
1964 V6S,間廠做工唔錯
有低音,分析力,樂器分離度都好好,但未聽過V8,聽講BASS比V6S更強
宜家用緊原裝線都夠玩,聽流行曲一流
PLAYER我配AK100II
另外CP好似冇左1964代理權
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
之前個代理冇做啦,新個間叫right shop,我都訂左!
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
師兄唔急就等 1964ears A8 啦~
UE Super Fi 3 Studio-->UE Super Fi. 5 Pro> TF10PRO
Philips SA-28-->Cowon S9
回復