查看: 6945|回復: 10

我地想問,今時今日咁既服務態度係唔係正常?

6萬

管理員

LEAR audio from HK since 2008

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

事沿上星期有位客人上來恆源門市,睇中左隻成萬蚊既Ultrasone EDITION 12耳筒,係埋單時,作為負責任既公司,當然會建議同客人一齊當面拆盒檢查貨品。
我地做左將近十年生意,經驗話我地知,每次同客人一齊開箱,感覺都係既愉快、興奮的~
誰不知今次既開箱,大家既反應都係O晒咀!
一對賣成萬銀既全新高檔耳筒,一打開個盒,係個保護袋到拿隻耳機出來後,單邊個耳墊竟然如圖中咁爆開、甩膠、見棉、連單元位都已經因甩膠而浮起。

最後結果當然係交易告吹啦。客人冇怪責我地,算係大幸!

不過,如果交易時,我地冇同客人當面拆盒,而係客人帶走後再返來的話,我地相信問題將會比依家複雜好多!
好啦,咁問題就來啦,哩隻野咁依家點搞好呢?
1-我地於星期二嘗試致電Ultrasone 香港代理ECT,電話冇人聽。
2-Tatco 於星期二已發電郵向Ultrasone 總公司查詢,致今仍未有任何回覆。
3-Tatco 於星期三聯絡ECT 銷售朋友,答覆係「目前情況愛莫能助」。

雖然,我地諗唔通有咩理由代理可以唔跟進有缺憾既貨品。
就算彼此公司已經結束合作關係,但我地都係諗唔通點解賣出既貨品,作為代理可以有問題而唔負責?而且哩個係產品品質,QC問題,而唔係售後保養問題!

即係我地係用真金白銀同代理入一件原廠正貨、新貨,而唔係希望入次貨或假貨吧?
結束合作既當天,冇人通知過我地原來貼住貼紙既原裝行貨,會結束埋應該負既責任。
情況好比有人同恆源買左件貨,然後大家不歡而散後,我地可以理值氣狀地拒絕承擔應有既售後服務責任?

陰謀論點說,我地冇人知道哩盒野究竟係交貨到恆源之前,發生過咩事。畢竟一日唔拆盒,一日都唔知件貨咩狀態!
哩點係嚴重影響同破壞一間公司既誠信同操手問題~
當然,以上總總疑問,哩一刻我地都仲未得到妥善解答。
我地希望哩件事係進一步惡化前,有公司會主動去解決返吧~

視頻分享-全新香港行貨Ultrasone Edition 12 之-開箱驚喜變驚嚇! 仲要冇人想負責! :

本來件事真係好簡單,作為代理又好,廠都好,你地要確保出件質素合格既正常貨比人係常識。

件貨一打開就唔正常,唔跟又唔換,已經唔需要再講咩售後同保養。係連做生意既基本常識都冇!

既然香港代理ECT 連check都唔check,跟都唔跟就話「愛莫能助」,然下之意,即係覺得恆源想玩野?

代理連做生意既常識都冇,又唔比建議我地應該點樣做,更加連幫助我地既打算都冇。

咁我地無奈地只能將事件公開,希望廣大消費者同市場,可以幫助代理判斷,咩叫常識吧!

LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

視頻分享-全新香港行貨Ultrasone Edition 12 之-開箱驚喜變驚嚇! 仲要冇人想負責! :

本來件事真係好簡單,作為代理又好,廠都好,你地要確保出件質素合格既正常貨比人係常識。

件貨一打開就唔正常,唔跟又唔換,已經唔需要再講咩售後同保養。係連做生意既基本常識都冇!

既然香港代理ECT 連check都唔check,跟都唔跟就話「愛莫能助」,然下之意,即係覺得恆源想玩野?

代理連做生意既常識都冇,又唔比建議我地應該點樣做,更加連幫助我地既打算都冇。

咁我地無奈地只能將事件公開,希望廣大消費者同市場,可以幫助代理判斷,咩叫常識吧!
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
代理真係,
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
唔係ma 咁都得 咁大間公司 ,仲要賣咁貴,以後唔買
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
路過留言支持
回復

入門新手

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
嘩! 咁樣做野都得架, 比我就支持香港之光LEAR啦!
回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Tatco,

多口問問, 貴公司到底係同香港代理(即ECT)定Ultrasone總公司入貨?
先稱該公司為"X公司"。

我個人覺得X公司只少都要跟進事件..... 如果認為耳筒在交給恆源時是沒有問題,那至少也是查證一吓恆源是如何儲存該貨品、是否因為儲存貨品的環境出現了問題。不過我想這也必是口同鼻坳。   

客觀一點, 我又想問問, 到底在向X公司入貨時,有沒有什么合同、條款、免責聲明等交代各方的負任?... 如沒有, 又有沒有什么公認的行規?
回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

takwing 發表於 2015-5-26 22:35
Tatco,

多口問問, 貴公司到底係同香港代理(即ECT)定Ultrasone總公司入貨?

我地係同ECT入貨的。

我地做生意咁耐,其實都係第一次遇到哩種咁既情況。

我地唔知有冇咩行規,只係知道就算我地門市既demo壞左都好,
我地既合作代理商都會諗辦法處理。

今次係新貨一開箱就出問題而冇人肯跟進或處理,
我地先無奈地公開事情,等大家睇下究竟係我地過份定係相關公司唔負責任。

合作時,雙方都冇話會簽咩合作協議或負責聲明的。
因為大家都知道,件貨有問題,代理都係照向廠claim,而只要個問題合理,廠係點都會負責的。
代理跟本就唔會有損失(除左運費同時間)~

回復

資深玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Tatco 發表於 2015-5-27 01:22
我地係同ECT入貨的。

我地做生意咁耐,其實都係第一次遇到哩種咁既情況。

既然係咁, 我覺得ECT應要同恆源相討及跟進事件。
因為總公司又點可以肯定恆源係售賣商呢?

至於到底點跟進, 那是另一回事。但一句"[size=13.3333330154419px]目前情況愛莫能助"又真係有點過份。

回復

6萬

管理員

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

takwing 發表於 2015-5-27 22:54
既然係咁, 我覺得ECT應要同恆源相討及跟進事件。
因為總公司又點可以肯定恆源係售賣商呢?

目前代理已經承諾會跟進,所以算係暫告一段落吧。
回復

無效樓層,該帖已經被刪除