查看: 1539|回復: 5

[分享] 淺談音源、喇叭、耳機及NatroSound™之分別~

5萬

管理員

全球齊撐LEAR NatroSound

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

唔知大家明唔明上回我個「橙比喻」噏乜啦,今日再從基本面去同大家分享下少少實用知識,希望可以令大家對喇叭、耳機、NatroSound™都有更深入既認識!
由於比喻有助理解,但一個好既比喻又極難,係綜合各方批評同意見後,小弟今日再來一個比喻,雖然仍有不足,但希望比上回易於理解吧!

PIC 1.jpg

假如真實既聲音,就好似一張RGB三原色圖片,經過喇叭既還音,就好比用顯示器去觀看哩張圖片,由於唔同既顯示器表現及觀看時既環境有異,所以最終大家所睇到既畫面雖然同原本既圖片都好接近,但其實已存在唔同既失真!
哩個情況套用到喇叭還音上,就好比唔同既喇叭、擺位以及大家當時所身處既空間環境一樣,全部都會對還音(特別係標準度)有唔同程度既影響。
至於耳機,情況就好比一部只能顯示黑白既顯示器一樣,雖然都係還原緊一張RGB三原色圖片,但由於先天既缺陷,導致根本還完唔到彩色既效果,因此用家最終只能睇到黑白漸變既影像。
套用到聲音上,正正因為耳機還音既先天缺陷,例如不存在真實既空間環境以及耳機擺位既方式等...都與人類日常接收聲音模式有異,所以導致耳機既聲音,總係感覺奇怪及唔自然,有部份用家更會因此而出現頭暈、頭痛等不適!

TV RGB NS.jpg

LEAR NatroSound™技術,透過模擬人類日常接收聲音既方式及特性,將其加入傳統耳機之內,與之混合,從而產生一種全新、更接近喇叭還音既自然效果。
情況好比為原本只能顯示黑白既顯示器,加入「模擬RGB三原色」功能,使到用家睇到既畫面,唔再只有黑及白色。
雖然與原生支持RGB三原色既顯示器比較,仲係有差異,但最少新既技術已能夠令用家體驗彩色而唔係黑白既效果,總算是一種進步!
希望今次哩個有埋圖片說明既比喻,可以令大家都對喇叭、耳機及NatroSound™技術各自都有進一步既認識吧!
多謝閱讀!

LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
無效樓層,該帖已經被刪除