查看: 326|回復: 8

[分享] Onkyo GRANBEAT DP-CMX1 好機

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
真是黑仔冇藥醫,偏偏我就買著兩部垃圾LG,
G4 V10, 完全係衰到無人要的廢物。
G4 水貨未到一年已廢了,跟住買v10行, 過咗十四個月先死。

G4 死,我入面寫的jaybird X2 report 無咗。 v10 死,我寫的LEAR bluetooth 又無埋。
我決定我要盡快寫完這份ONKYO GRANBEAT 報告. (總之唔會拖到一年半載嗰隻)

我睇過好幾個review 都話呢部機勁好推,一直都有聰動去試,但又好懶,又怕聽咗想買。第二部LG都死埋....反正手機都要成四五千,不如加多d試試。

強烈建議幫襯恆源買Granbeat , 有綫送.太底了!!

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
好:
1.啲聲好掂
2. 好推力,分析力,分隔,密度,結尾,靜,音場,堂音,瞬變,低音控制,大場面唔亂,講得出都有。係,推力出色,暫未覺要用amp,但利伸我試過的有限。
3. 推cheaP雞Sony 耳機(以前買xperia電話送的)好好掂!! 同v10比,低音分析力,控制力好好多、低音伸延、overall 分析力好好,人聲靜好多,唔亂。其它見以上(1)。「推雞耳機好」呢點好重要,因為方便收藏,方便戴上,方便講電話,爛咗唔會痛,好rugged,隨手攞起就好聲. 而我想帶出係,Granbeat 可以夾和推好多唔同的耳機,這點太重要了. 關於這裡的人聲靜,我必要補充一點係V10加cheap Sony 耳機人聲唔靜,但V10加 Lear LCM5係靜好多的,簡單直覺推段係Sony耳機問題,而家Granbeat 還Cheap Sony耳機一個清白.)唔好講LG20bit DAC點勁喇,雖然有分別,但唔真係唔係好大分別. 綽頭野.

4.Granbeat推藍芽BlueBuds X1 都好掂!(又唔係真係推嘅,輸出者)
拿,藍芽輸出的,冇Granbeat 推力factor 喺度. 需要知,
X1比X2更多低音更濛,人聲清析度亦較差等等。Granbeat 出x1好聽,第一次在jaybird聽到極左極右聲,比V10有更好密度,更好分析力. 我Round1 用Flac播,諗住以為以前用V10冇入Flac歌所以而家比以前好. Round2再試同一張V10用的SD card裡的mp3,我才知這Round1估計錯了. mp3都比V10出藍芽好好多. 播Busta Rhymes 都好掂!
係唔知點解出X1要較大聲好多才到正常音量. 我好Enjoy 呢種用不同耳機要重新調校音量的分別,它精確,並明確反映部機跟耳機的關系和耳機特性, 係咪同耳機擴阻有關呢?. 係x1高音欠了點.(我知佢唔support aptx)

5.我認同Grandbeat 多聲音野調校都算係優點,但我多數隻校Gain 和 用sharp.

6. 如同iBassoDx90比,Granbeat 的結像明顯較focus,推力方面Dx90始終要加amp才完美.
結像更好方面,跟據最近經驗,我想可以以Jay's cdt pro2 (內加了(釹口)鐘的)和Audio Note cdt2 II 比. AN明顯結像密度更好,比較過後才了解原來前者啲聲有啲散碎. 所以真係不可睇Spec 入座.

7.因為多野校,可以更了解自己不同耳機的特性,好過引. 並且每耳機需要調校的音量亦明顯不同.
8 好好好慳電! v10,G4係廢物. 以前iPhone5都有發熱食電問題, Granbeat似番了十年前的電話用電量。亦少發熱.

50 字節以內
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
煲機過程/其它:
1.都真係要煲嚇
2.頭2-30個鐘好明顯超唔夠高音,並太多低、中
3.並帶有強烈低音音染,一種比較獨特的音染。(其實我覺煲好後始終都重有啲這音染,不過冇甘強烈
4.煲機過程中要校高Gain同sharp先出多啲高音(煲好後我始終一般亦用Sharp)(煲好後Gain就多數校normal 或有時high,視乎首歌)
5. 我有用balance頭+C8綫 出LCM5. 唔,我暫又唔覺Lear太極綫(非平衡)出LCM5比它差呢,音色我較鐘意太極. 再聽多啲.
6.我冇試過播hi res files
50 字節以內
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
缺:
As 一部電話,有好多我唔鐘意的地方!
1. 在大陸收唔到中移動TD 4G我見雙卡以為好野. 我而家番工好多時要上大陸隻收到EDGE 2G. 呢個係好大問題,煩

2. 個mon細
3. 個mon啲app icon啲color depth 差啲,硬係覺個home screen 冇甘細緻. 睇相就冇甘覺太差.
4. 影相唔靚,有時有啲Vintage 味添
下有二Samples. Dorina 跟本睇唔出
5. 接車藍芽超廢,每次閞車要重Pair才work. 否則隻顯示歌名,時間停在0,部機出聲,都唔知做乜
6.試過GPS儍過,行行嚇攪嚇地圖變咗show 起點啲路名
7. 在黑暗個亮度較到最低都好光
8. Hold 咗啲button後入褲袋, 成日滴滴聲,應該係個又開又關!
9. 好難揾screen保護貼和機套. 本想買Fu11 Amour透明. 隻有日本Amazon才賣2千円,其它ebay賣4千円. 放棄買Torrii好過,用落唔差,百記買. Screen 貼我在鴨寮街買,檔主話什麼M8的. 都算ok fit ,上下有遮不到的位
10. 有時有跳聲情況,聽一個鐘有幾次
11. 耳機Hole 在上. 有啲App 轉唔到auto rotate
50 字節以內
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
For some period of time, we tie a player/phone with an amp/dac.

Then we tie a phone with a power bank.

Now this is the Onkyo-China Mobile Combo. You just need to use another phone in China for China Mobile.....
50 字節以內
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度

佢係好,啲人聲幾有密度、分析力,可細味嚇歌裡的人聲. 可恨在屋企套機要甘細利嘅人聲要付出好大代價. 不過又真係冇得直接比,屋企套機的高大音場,強勁和音在喇叭後左右幾尺甘闊,音場中間冇間段,有啲較果聲在半空中面前走來走去,令你眼球去追宗呢啲聲實在過引,我暫時未在耳機感受過.
For the system at home, you need to do a lot to get good bass, bass traps, resonantors....
To reduce noise from electrical power, power regen, transformer, filter...
To reduce RF noise from surroundings, need.....
To cure/minimize vibrations from bass; spikes, footers
These're not the usual troubles with DAPs and earphones.

Granbeat最好就係方便,隻帶住佢和cheap cheap 耳機就有好聲. 拋開DAP, 粗線,尿袋,..帶住佢出去勢酒都唔怕跌野.
50 字節以內
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Lear C8 Balanced Cables

50 字節以內
回復

5萬

管理員

全球齊撐LEAR NatroSound

誠信度
50 %
F-Fun
NetD
活踴度

Medal No.4

多謝支持!
慢慢享受~
  LEAR香港製造!耳機改模加單元,仲可以自由調校!
回復

進階玩家

誠信度
0 %
F-Fun
NetD
活踴度
Tatco 發表於 2017-5-11 18:44
多謝支持!
慢慢享受~

多謝Tatco,一定一定
我聽多啲唔同耳機可更了解它呢.

麻煩Admin 大大,唔知點解我Po錯了入這SmartQ 子版,可否幫忙轉回去DAP主版可以嘛! 唔該晒
50 字節以內
回復